Magyar Nyelv Hete. Schmöltz Margit

A sólyom szárnyat bont

Ki lehet Anonymus? Miért takarja el arcvonásait a szemébe hulló csuklya? Ebben a történetben fény derül arra, kit rejt a névtelen jegyző kámzsája, és még...

Kő kövön

„… gyönyörűen zengő nyelvünk…”

Írók, könyvek, online.

 

Schmöltz Margit

Akár a víz…

 

Akár a víz, olyan a magyar nyelv. Pára körülöttünk – mely a távolban sűrűsödik, de szemünk előtt láthatatlan. Vagy nyári, langymeleg eső. Olykor zivatar, tarkót lúdbőröző. Máskor szomjat oltó, testet, lelket tisztára mosó. Néha kiszáradunk hiányától, máskor áradásként elborít.

Tenger a magyar nyelv, melynek partjait a hit, a zene és az értelem szegélyezi. Átmenetük nem kimért, megszabott, inkább édes hullámzásban merülnek el egymásban.

Máskor kiáltva, riadtan zúgó patak nyelvünk, borzongató, utat törő.

Szitál, ömlik, itat, mosdat, elringat, ölel. Szavai vízcseppek, molekulák, és csak kedvük szabja, hogy ködként szitálnak, felhővé válnak, könnyé szomorodnak, csókot nedvesítenek, orkánná vadulnak, vagy szomjat oltanak. Akár a víz.

 

Könyvtárunkban elérhető könyvei:

Gyermeket világra segíteni, szappantömböket feldarabolni, disznóbőrben csecsemőt melengetni mind-mind női lélekből fakad. Míg a férfiak országokat kormányoznak, csatákat vívnak, addig az asszonyok csendes sorsa rejtve...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük