Újdonságaink

Tavaszváró olvasópályázat

Tavaszváró olvasópályázat alsósoknak

Olvasd el a mesét, majd oldd meg a hozzá kapcsolódó feladatokat! Nézd át még egyszer, majd add le a könyvtárban. Ne felejtsd el a neved, iskolád és osztályod is ráírni a lapra!

Jó munkát kívánunk!

Leadási határidő módosult: 2021. április 30.

 

                   Név: …………………………………………………………….………………………………………….

 

Iskola: …………………………………..……………………………………………………………. Osztály: ………………..

 

A hóvirág

Az erdőket, mezőket hó borította, de a hó alatt a kis fűszálak ébredezni kezdtek már mély álmukból.
- Alszol még? - suttogta szomszédjának az egyik fűszál. Bizony, aludt az még, de a suttogásra fölébredt: azt hitte, a szellő szólt hozzá, ezért még boldogan mosolygott is, mert éppen azt álmodta, hogy harmatcseppben fürdik, és napsugárban szárítkozik. De szomszédja hamar visszaterelte a valóságba:
- Miért mosolyogsz?
- Nem a szellő hív játszani? - Erre elnevette magát a füvecske.
- Jól mondod! Mert a szellő olyan erős, ugye, hogy leszedi rólunk ezt a vastag fehér dunyhát! - A másik fűszál csak most tért magához.
- Ah! Hát még mindig hótakaró alatt vagyunk! Még mindig nem láthatjuk az eget, a napsugarat!
Olyan szomorú lett, hogy bánatában a másik oldalára akart fordulni.
- Aludjunk inkább! Legalább szépet álmodunk!
- Ne aludj! - suttogta a másik - Nézzük meg, mi van a világban.
- Hogyan nézhetnénk meg mi azt, gyenge kis fűszálak, a nagy hótakaró alatt! Akárhogy erőlködünk is, akkor sem tudjuk kidugni fejünket a nehéz hótakaró alól. - De a másik fűszál nem nyugodott meg ebben.
- Meg kell keresnünk a módját!
- De hogyan? - Az első fűszál nem soká törte a fejét, hamarosan megszólalt:
- Én már kitaláltam! - Még jobban odalapult a földhöz, hallgatózott. Aztán megkopogtatta a földet.

- Fölébresztem a föld alatt alvókat - mondta titokzatosan.
- Hallják is azok! Még nálunk is messzebb vannak a napvilágtól.— De a kis fűszál szorgalmasan kopogtatta a földet, és reménykedve hallgatózott. Nemsokára aztán mozgolódást vett észre a föld alatt. Megörült a kis fűszál.
- Jó reggelt - kiabált jó erősen. - Kialudtátok magatokat? - A hóvirág még zsenge zöld csíraágyában aludt, de a kiabálásra fölébredt, és figyelni kezdett, meg is szólalt álmos hangon:
- Ki az, mi az?!
- Fűszálacska! - volt a válasz. Megörült a hóvirágcsírácska, egyszerre víg lett.
- Hát ti már fölébredtetek? Akkor én sem leszek rest! - kiugrott csíraágyacskájából, bimbófejét nekifeszítette a földnek, s egyszeriben ott állt a fűszál előtt. Boldogan ölelték meg egymást.
- Csakhogy itt vagy! - mondogatták a fűszálak.
Igen ám, könnyű volt a jó puha földből kibújni - gondolta az első fűszál. - De hogyan lehet a nehéz hótakaró fölé kerülni?
- Te voltál az egyetlen reményünk - mondta a másik fűszálacska. - Én tudtam, hogy te bátor és erős vagy, és hírt adsz nekünk a nagyvilágról. Mert meguntuk már a sok alvást. Szeretnénk napvilágot látni, és megtudni: van-e már meleg napsugár.
A hóvirágbimbócska nem kérette magát, hiszen neki is ilyen vágyai voltak. A két fűszál észre sem vette, a hóvirág már a szabad ég alól kiáltott hozzájuk:
- Jaj de fényes a napvilág! Jaj de szép az ég! - Amint a napsugár tekintete a hóvirágra esett, úgy körülölelte langyos sugarával, hogy a hó is olvadozni kezdett. A két fűszál fölött egyszerre csak világosodni kezdett. Nemsokára ott álltak ők is a szabad ég alatt.
- Most már nemsokára jön a szellő is - mondta az első fűszálacska a szomszédjának.
- És akkor úgy lesz, mint ahogyan álmodtam - válaszolta a másik füvecske - , harmatcseppben fürdöm, s napsugárban szárítkozom.
A hóvirág szelíden mosolygott rájuk, s fehér bóbitáját a nap felé fordította.

(Zelk Zoltán meséje nyomán)

Feladatok

  1. Egészítsd ki a mondatokat! Figyelj a helyesírásra!

Az erdőket, mezőket ….. borította, de a hó ……………  a kis …………………………... ébredezni

 kezdtek már …………... álmukból. Az egyik lelkesen keltegette társát, de ő azt mondta:

……………………………  inkább! ……………………………. szépet álmodunk! - A másik fűszál,

nem hagyta magát: Még …………………………. odalapult a földhöz, ……………………………….

Aztán …………………………….. a földet. A hóvirág még zsenge zöld ………………………………

……………………………., de a kiabálásra …………………………. A kis fűszál üdvözölte és vidá

man nézte, ahogy  a hóvirág bimbója kibújik a föld alól. A másik fűszálacska kedvesen mondta: 

- Én tudtam, hogy te bátor és ………… vagy, és ……………..adsz nekünk a ……………………….

  1. A csillagok egy-egy szereplőt rejtenek. Kik ők?

 L Á F S Z Ű         Á G H V I Ó R       A G S U N Á R P     

            S Ő L Z E L       Ó T R A K A Ó H

 

3. Igaz vagy hamis? Írj I vagy H betűt a mondat elé!

…… A. Egy kis fűszál fölébredt a hótakaró alatt.

..…. B. Az egyik füvecske még nagyon álmos volt, tovább szeretett volna aludni.

…... C. A fűszál kopogtatása sem ébresztette föl a hóvirágot.

…..  D. A szellő elfújta a havat a hóvirág bimbója felett.

…..  E. Hamarosan a két kis fűszál is ott állt a meleg napsugarak ölelésében a hóvirággal együtt.

 

4. A rejtvény színes négyzeteiből olvashatod ki a megfejtést.

 

Hófehéren fedi a tájat télen: dunyha, …..                                                       

           
           
           
           
           
           

 

A kis fűszál álmában ilyen cseppben fürdött

 

Aki áttörte a havat, elsőként bukkant a felszínre.

Ebben aludt a hóvirág, ez zöld színű.

 

Ez a fűszál aggódott , hogyan lehet a hótakaró fölé kerülni. (két szó)

A hóvirág kérdezte, mikor felriadt: - Ki ……? (három szó)

 

5. A növények tavsz közeledtével éledezni kezdenek. Sorolj fel öt olyan állatot, amik tél álmot alszanak!

……………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………….

 

6. Húzd ki a betűhálóból a virágok neveit, majd a megmaradt betűkből rakd össze egy újabb virág nevét!

              ……………………………………………………….

 

7. Készíts illusztrációt a meséhez vagy tavaszi hangulatú képet bármely technikával külön papírra legfeljebb A4 méretben. A külön lapra is írd rá a neved, iskolád, osztályod!

 

Kellemes olvasást,                             

jó munkát kívánunk!

 

Így neveld a macskádat

Az emberiség évszázadok óta a macskák bűvöletében él. E titokzatos és elegáns négylábú legősibb társunk, és generációk óta családtagként éli világát. Ugyanakkor számtalanszor tapasztaljuk, hogy - minden jó szándékunk és odaadó szeretetünk ellenére - a macskánk magatartása kifürkészhetetlen. Anneleen Bru macskaterapeuta kézikönyve mindent megcáfol, amit eddig a macskák természetéről tudni véltünk. A könnyen elsajátítható trükkök és hasznos tippek segítenek a gazdiknak, hogy megértsék a kis kedvencük testbeszédét, finom jelzéseit, és tökéletes legyen az összhang imádott cicájuk és a kétlábúak között. Induljunk hát izgalmas utazásra a házimacskák világába, és tegyük boldogabbá macskánk mindennapjait - kezdődhet a macskaforradalom!

Így neveld a macskádat / Anneleen Bru. - Budapest : Partvonal, 2020.

Ismeretterjesztő könyv

Boldogságatlasz

Állandóan gürcölsz, nincs időd magadra, és még csak nem is élvezed a munkádat? A dán arbejdsglaede alkalmazásával találd meg az egyensúlyt és a boldogságot mind az életedben, mind a hivatásodban. Nem tudod pontosan, mi az életed célja? A kínai hszing-fu segítségével te is megtapasztalhatod a spirituálisan gazdag, békés, kielégítő élethez szükséges, elegendő boldogságot. Még mindig nem egészen érted, mi is a boldog élet titka? Talán a bhutáni "bruttó nemzeti boldogság" közelebb visz az igazsághoz: védd a természetet, ápold a testi-lelki egészségedet, és ne feledd, hogy a boldogsághoz nem vezet út, a boldogság maga az út. Helen Russell, az Egy év a világ legboldogabb országában szerzője, könyvében feltárja 30 nemzet boldogságreceptjét, és segít, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet az örömteli mindennapokhoz.

Boldogságatlasz : a boldog élet titka Dániától Bhutánig / Helen Russel. - Budapest : HVG Kv., 2020.

Ismeretterjesztő könyv

A mi kockánk

A Rubik-kocka sokkal több, mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze. Közel fél évszázados története során így lett közel egymilliárd ember játéka. A Kocka mára a gondolkodás örömének és a látszólag lehetetlen problémák megoldásának közismert jelképévé vált. Erről a csodálatos tárgyról és alkotójáról több ezer cikk és számtalan könyv jelent már meg világszerte, de Rubik Ernő – aki világéletében kerülte a nyilvánosságot – még soha sem mesélte el, milyen volt számára végigkövetni e kis tárgy minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban. A mi kockánk – mely a világ számos pontján a magyar kiadással egy időben jelenik meg – tanulságos utazásra invitálja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. Elgondolkodtató, magával ragadó, álomszerű kirándulás ez modern korunk egyik legkülönlegesebb kreatív elméjével.

A mi kockánk / Rubik Ernő. - Budapest : Libri, 2020.

Ismeretterjesztő könyv

Pulitzer

Wisinger István legújabb dokumentumregénye Pulitzer József, azaz Joseph Pulitzer, a sajtócézár életét dolgozza fel. Kevesen tudják, hogy Pulitzer nevéhez nemcsak az amerikai újságírás legrangosabb díja, hanem az úgynevezett "sárga sajtó" modellje is kötődik, amely William Randolph Hearst sajtómágnással vívott heves konkurenciaharcának eredménye. Ez a klasszikus, szenzációhajhász zsurnalisztika ugyanakkor ösztönözte az amerikai demokrácia és média fejlődését: jelentős korrupciós ügyek, politikai botrányok és gazdasági visszaélések tényeit tárta fel az amerikai nép előtt, és ez sok esetben új törvények elfogadásához is vezetett.
Pulitzer 1904 májusában, egy újságíróiskola felállítását támogató írásában fogalmazta meg hitvallását: "Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes, és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek kezében lesz."

Pulitzer : egy magyar származású amerikai sajtómágnás kalandos élete / Wisinger István. - Budapest : Athenaeum, 2020.

Ismeretterjesztő könyv