Nagybörzsöny 2021.

Tábori tudósítás Nagybörzsönyből

 

   Egy július végi kedd reggel  kis csapatunk izgatottan várta a tábor indulását a Börzsöny csodálatos hegyei közé. A Lipták Gábor Városi Könyvtár hagyományos tábora ezúttal Nagybörzsönyt és környékét vette célba.

  Budapest belvárosát a buszból csodáltuk meg,  majd első állomásként Vácon parkoltunk le. Megtekintettük a belváros templomait, majd Sajdik Ferenc grafikus „Mosolyalbumát” látogattuk meg, mely a mi arcunkra is mosolyt csalt. Vác után Nagybörzsöny felé vettük az irányt. Elfoglaltuk a szállást, elfogyasztottuk finom vacsoránkat, aztán játszottunk, jobban megismertük egymást. Este csillaghullást figyeltünk a teraszról.

  Szerda reggel újult erővel indult útnak a csapat, a reggelit követően a falu templomait jártuk sorra és sok érdekességet hallottunk a településről. A Mesekerámia aprólékosan elkészített csodái után ebédelni mentünk, délután pedig a falu vízimalmával ismerkedtünk meg. Vacsora után társasjátékokkal szórakoztunk, sötétedést követően pedig szentjánosbogár-túrát tettünk a helyi horgásztó körül.

   Másnap Márianosztra volt az úti cél. A Magyarok Nagyasszonya templom és a kripta kívül-belül, a börtön csak kívülről került megtekintésre. Majd a zebegényi szecessziós stílusban épült templomot látogattuk meg. A strandolás sajnos elmaradt a Duna szennyezettsége miatt, de szép látványt nyújtott a folyó. Este újra sétálni indultunk a faluban, újabb szépségeket fedezve fel.

   Péntek reggel csapatunk korán ébredt, hogy utazni tudjunk a börzsönyi kisvasúttal. A nyitott kocsikból 40 perces út alatt csodálhattuk az erdő varázslatát, aztán Nagyirtáspusztán leszálltunk és gyalog bandukoltunk vissza Nagybörzsönybe a bükkerdőn keresztül. A hosszú és nehéz út után jó volt ebédelni, majd megpihenni kicsit. Délután a másnapi csapatversenyre készültünk: verset faragtunk, zászlót rajzoltunk…. A faluban munkálkodó magfaragó aprólékos munkáiról mesélt és megmutatta, miket készít. Lenyűgöző volt! Vacsora után felkapaszkodtunk a hegyre naplementét nézni, este pedig újra a csillagokat kémleltük.

  Szombaton reggel kis csapatunk útra kelt ismét, ezúttal a nagybörzsönyi csipkefaragót látogattuk meg és az állatsimogatóba mentünk. Láttunk ormányos medvét, lovat, pávát, tyúkot, kakast, szamarat, birkát, libát, kacsát, kecskét, disznót, nyulakat, tengeri malacot és egy rókát is. Délután kezdődött a vetélkedő. Izgalmasan alakultak a pontok, de a végén minden csapat nyert valami apró ajándékot, megkaptuk a tábori okleveleket, a címmel, amit egymásnak megszavaztunk. Utolsó közös esténken megint a teraszon találkozott a csapat egy része, ahol vidáman cseverésztünk a csillagos ég alatt.

   Vasárnap korán kellett kelnünk, összecsomagolni és elhagyni a táborhelyet. Az esőben ázva csomagokkal és élményekkel tele felszálltunk a buszra és hazafelé indultunk. Szobnál komppal átkeltünk a Dunán, Esztergomban megnéztük a bazilika hatalmas és lenyűgöző épületét, s végül az újból eleredő esőben a tatabányai Turul emlékművet kerestük fe, ahonnét csodaszép kilátás nyílt a városra. A Szelim-barlang bebarangolása után már meg sem álltunk Balatonfüredig. Mindenki fáradtan, de új élményekkel és új barátságokkal telve ért haza.  

 

Fehér Viktória

Veszprémi Szakképzési Centrum

Ipari Technikum

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük